Keksiukas „cupcake“ - mažasis torčiukas,

Keksiukas „cupcake“ - mažasis torčiukas,
Paskelbimo data: 2017-06-12 Perskaitė 3457

Trumpa keksiuko istorija ir naujas mano receptas, Rafael keksiukų receptas

Šokoladiniai, vaniliniai, moliūgo, raudono aksomo „red velvet“, bananiniai, braškiniai, kokosiniai ir t.t. Mmmmmm… vieno kasnio minkštas, tirpstantis burnoje torto gabaliukas.
Dažnai paniojama keksiukus (cupcakes) su mafinais (muffins) ar kitais. Jokiu būdu negalima jų lyginti, nes labai jau skiriasi šių gaminių struktūra.  Keksiukai yra gaminami iš tokios pačios masės kaip ir tortai, iškepti keksiukai yra purūs, dedama daugiau kiaušinių. Tai yra desertas. Mafinai gaminami, dedant gal daugiau miltų, riebalų. Ant iškeptų keksiukų dedamas kremas ir paskui juos puošiame cukrinėmis ar šokoladinėmis dekoracijomis. Jais puošiame gimtadienio, krikštynų ar vestuvių stalas.
Kol kas nesugalvojau ir niekur neradau, kaip teisingai angl. cupcake būtų galima išversti į lietuvių kalbą. Viename žodyne yra išversta „apskritas keksas“, kitame tiesiog „keksas“. Jeigu pažodžiui išverstume, tai skambėtų – puodelis tortas ar pyragas. Gal kas nors sugalvojo kaip teisingiausiai išversti „cupcake“ į lietuvių kalbą? Gal tiesiog taip ir vadinti - „kapkeikas“?
Pirmieji keksiukai buvo paminėti 1796 metais Amerikoje parašytoje ir išleistoje Amelia Simmons knygoje konditeriams. Jie buvo pavadinti „lengvi torčiukai iškepti mažuose puodeliuose“. O jau 1828 metais atsirado terminas „cupcake“ Eliza Leslie konditerinėje knygoje. Juos kepdavo arbatinių puodelių formose, matyt dėlto ir prigijo toks pavadinimas. Dar keksiukai buvo vadinami „1234 cakes“ arba „ketvirtis torto“. Kadangi produktus matavo arbatiniais puodeliais – vienas puodelis sviesto, du – cukraus, trys – miltų ir keturi – kiaušinių. Tai tiek istorijos.
Dabar su mielu noru pasidalinsiu vienu iš mano receptų.

Keksiukai Rafaelo (24 vnt)


Tešlai:

3 kiaušiniai

120g cukraus

150 g grietinėlės

170 g sviesto

Arbatinis šaukštelis vanilės

Nubrauktas arb šaukštelis sodos

230 g miltų


 

Kremui 1 (įdaryti keksiukams)

150 ml grietinėlės

50 Kokoso grietinėlės

2 šaukštai cukraus

Luptų migdolų


Kremui 2

200 g sviesto

100 g kondensuoto pieno

Arbatinis šaukštelis vanilės

Kokoso drožlių

Įkaitiname orkaitę iki 180 C, pasiruošiame keksiukų formeles.

Miltus sumaišome su soda ir persijojame. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius su cukrumi išplakame iki standžių putų, įpilame vanilės ir dar šiek tiek paplakame. Į išplaktą kiaušinių masę dalimis dedame miltus iš lėto maišydami. Išplakame grietinėlė iki standžių putų. Tirpintą atvėsintą sviestą sumaišome su plakta grietinėle, į šią masę įdedame keletą šaukštų miltų ir kiaušinių masės, gerai išmaišome. Galiausiai sumaišome miltų ir kiaušinių masę su sviesto ir grietinėlės mase. Tešlą dedame į keksiukų formeles užpildydami 2/3 formos. Kepame apie 13-15 min. Tikriname mediniu pagaliuku. Įkišame sausą pagaliuką ir jei ištraukus pagaliukas sausas, keksiukai iškepę.

Paliekame atvėsti.

Pasiruošiame kremą 1. Plakame grietinėlę su cukrumi iki standumo. Į plaktą grietinėlę įmaišome kokoso grietinėlę.Išpjauname keksiukų vidurį peiliuku, viršutinę dalį paliekame viduriukui uždengti. Į išpjautą viduriuką dedame grietinėlę ir migdolo riešutą, uždengiame biskvito dangteliu.

Kremas 2

Sviestą išplakame iki standžių putų, vis plakdami, po truputį pilame kondensuotą pieną, kol visiškai sumaišysime, pilame vanilę ir dar truputį paplakame. Į kremą įmaišome kokoso drožlių.

Pasirenkame norimą antgalį ir konditerinį maišelį, užpildome maišelį kokosiniu kremu. Papuošiame keksiukus.


 

Žymės: Sugar decoration cake topper cupcake keksiukas cukrinės dekoracijos receptas

Susiję straipsniai pagal žymę

Rašyti komentarą

Saugumo kodas