Ar žinojote...
Paskelbimo data: 2015-01-09 Perskaitė 1783

Tortų dekoravimas yra vienas iš kulinarijos menų, kuris nesusilaukia tiek įvertinimo, kiek jis yra vertas. Nors puošnūs ir įmantriausiai dekoruoti tortai žavi kone kiekvieną, tačiau ne kiekvienas težino, koks tai yra ilgas procesas ir kokia paini tortų dekoravimo istorija...

Tortų dekoravimo kilmė

Kus glūdi tortų dekoravimo „šaknys“? Palyginus su kitomis maisto paruošimo formomis, tortų dekoravimas, iš tiesų, yra vienas iš naujausių kulinarijos menų. Jo šaknys siekia vos XVII amžiaus vidurį. Tad, mada dekoruoti tortus prasidėjo daugmaž tuo pačiu metu, kaip kad Šiaurės Rytų Europoje buvo išrastos specialios tortų padams namie kepti skirtos keptuvės. Nuo tada, tortų dekoravimas išpopuliarėjo pasauliniu mastu — pirmiausia kaip stalo dekoracijos, skirtos pabrėžti aristokratų turtingumą. Tačiau iš pat pradžių tai buvo skirta tik akims, bet ne skrandžiui.

Tortų dekoravimo iškilimas XIXa. Viduryje

Tikroji tortų dekoravimo istorija prasideda nuo XIXa. Vidurio, kada prancūzai pradėjo tiekti desertus kaip visiškai atskirus patiekalus, patiekiamus ir valgomus to po to, kai pietų stalas jau nuruošiamas. Štai šiuo laikotarpiu dekoruoti desertai, vėliau imti vadinti tortais, atsirado ant vaišių stalo jau ne vien dekoracijų pavidalu.

Orkaičių su galimybe reguliuoti temperatūrą išradimas pakeitė viską

1840-aisiais buvo išrasta kepimo orkaitė, turinti galimybę reguliuoti temperatūrą. Šis išradimas pakeitė viską. Kepimo procesas tapo daug patogesnis ir lengviau „suvaldomas“. Taigi, išpopuliarėjo dar labiau. Tačiau, šiuo laikotarpiu, didžioji dalis tortų dekoravimo meno buvo atliekama senuoju, Anglišku, būdu, kuris nebuvo toks paprastas ir lengvas. Visos dekoracijos būdavo kuriamos specialaus vamzdelio, kuriame įpilta dekoravimo masė, pagalba, išspaudžiant tą masę ant torto ir taip formuojant, dažniausiai, gėles, spirales arba vingiuotas linijas. Kitas svarbus to laikotarpio išradimas — kepimo milteliai bei kepamoji soda, kurie, aišku, dar labiau palengvino tortų kepimo procesą.

Žymės: 3d statuleles

Kiti straipsniai šioje kategorijoje

Rašyti komentarą

Saugumo kodas